BĚH RODNÝM KRAJEM EMILA ZÁTOPKA
Datum:
12.9.2012

V sobotu 19.9.2012 při výročí 80. narozenin našeho nejslavnějšího olympionika všech dob, Emila Zátopka, se běžel 10. ročník závodu běhu jeho rodným krajem. Trať závodu vedla z jeho rodné Kopřivnice přes Štramberk, Ženklavu, Veřovice, Pramen Jičínky, až do místa jeho posledního odpočinku v Rožnovském slavíně ve Valašském muzeu v přírodě, kde byl také cíl.

Na startu se sešlo přes 200 běžců (nutno podotknout, že vypadali povětšinou hodně nabušeně). Po prezentaci jsme s P. Gálikem, který mě na tuto akci přihlásil, probrali taktiku, jak se dostat do cíle v časovém limitu 2:45hod. Přesunuli jsme se na start, který byl stanoven na 11:00. Zde jsme takticky zaujali místo na konci startovního pole a očekávali startovní výstřel, o který se postarala manželka Emila Zátopka, známá olympionička Dana Zátopková.
Jakmile došlo k výstřelu, celý dav se dal pomalu do pohybu. Oproti taktice jsem se v počátku nechal nějak strhnout davem a všude přítomnými diváky a snažil jsem se běžet co nejvíce dopředu. To šlo tak nějak po Veřovice, kde mne doběhla nějaká holka, tak jsem se přes celé Veřovice snažil držet ať nevypadám jako, že můj běh je marnost nad marnost. Bohužel při výběhu na pramen Jičinky (cca 4km dlouhém), který je nejvyšším bodem závodu a je na 15. km, mi uběhla, když jsem od počátku tohoto stoupání cítil, že takové kopce nejsou pro mě to pravé ořechové. Nakonec jsem se s vypětím všech sil na tento kopec dostal, ale ať se zbytečně nezdržuju tak jsem se na občerstvovačce nezastavoval a rozběhl to z kopce dolů. Říkal jsem si pohoda, v nejprudším klesání jsem dokonce předběhl i pár lidí. Po chvíli jsem zjistil, že mě nějak začínají chytat křeče, tak jsem musel hodně zvolnit a přes Dolní Paseky jsem už „běžel“ klusem. Tu mě doběhl P.Gálik a společně jsme doběhli do cíle ve Valašském muzeu.

Nakonec jsme to stihli v limitu v čase 2:05. Pro příští rok je třeba na to nějak potrénovat a hlavně se vyspat. Výběh po noční není optimální. Jako cíl pro příští rok je zaběhnout to pod 2:00hod. Stupně vítězů obsadili běžci z Keni. Vítězem se stal Sawe Elisha Kiprotich v, pro mě nepředstavitelném, čase 1:10:27. Celkově hodnotím tento závod kladně i když jsem se prošil :D.

Více informací o závodě zde: >>>

Mizda

BRKEZ2012_586
Emil

< zpět na homepage >