6. VALAŠSKÝ ORIENŤÁK
Datum:
21.8. 2010

V sobotu 21.8. se sešla asi stovka závoděni chtivých lidí na, jak bylo na serveru mtbiker.sk uvedeno, “Legendárny Valašský orieňťák na horských bicyklech, poriadaný Ohnutou kľukou.” Takto velký zájem překvapil asi i samotné pořadatele při prezentaci a proto se start o pár minutek opozdil. Kromě místních, mě více či méně známých borců, se na startu sešel i slušný počet cyklistů z Rožnova a okolí. Své zastoupení měli v závodě Hokor ( Solis), Valašské hovada (Robert Daněk, Zdeněk Plandor), Valaští bikeři (Tonda Liebl) i dvojička bez týmové příslušnosti Hepoš s Bliňou, patřící mezi hlavní kandidáty na vítězství ve své kategorii. Do výsledku kategorie jednotlivců chtěl promluvit samozřejmě i místní několikanásobný vítěz Hynas.

Já jsem jel bez jakýchkoliv ambic, spíš jsem se jel pobavit, což se, myslím, velmi dobře povedlo. Po startu, kde každý dostane mapu, jsem se vydal hledat jednotlivé kontroly. Trať měřila +-35km se solidním převýšením. Jak po závodě prohlásil Bliňa: „Jel jsem stovky maratonů, ale tohle bylo nejtěžší“. Kontroly 1 a 2 jsem našel bez problémů. Ovšem kontrola 5 jako by byla zakletá. Tu jsem nemohl absolutně najít. Podobně na tom byl i Hynas, což je u místního závodníka překvapivé. Dále jsem pokračoval na kontrolu 11, která nebyla žádný med. Celkem solidní stoupák, vykoupený pěkným zpětným sjezdem a následovalo hledání kontroly 12. Tu jsem s mírnými obtížemi nakonec našel. Dále jsem jel kontroly 9 a 6, kde jsem se setkal s dvojicí Valašských hovad, s nimiž jsem se rozhodl pokračovat, vzhledem k mým slabším orientačním schopnostem, na další kontroly až do cíle. Bohužel, při výjezdu do sjezdovky na Sachově studánce potkal Roberta defekt a tak jsem musel z kontroly 7 pokračovat zase sám. Tato druhá strana mi vyhovovala lépe protože kontrolu 13 znám z triatlonu pořádaného taktéž Ohlou klikou. Následovala kontrola 8 a sjezd na 4ku. Poté jsem zamířil směrem k cíli, ale kvůli časovému limitu jsem nestihl poslední dvě kontroly, což mě mrzí.

Výsledek nic moc s čímž jsem také počítal. Nejlépe dopadli Bliňa s Hepošem, kteří nestačili pouze na dva místní nadějné mladíky. Bliňa si zpravil chuť prvním místem v jízdě do sjezdovky, ve vloženém závodě, za což byl odměněn štanglou salámu.

Poté už následovalo přátelské posezení a večerní zábava kde vystoupily skupiny The Kitcken (Vsetín) a Backfliping dog (Horní Bečva a okolí) – zlo z bečvanských strání. Závod i večerní zábava měly opět neopakovatelnou atmosféru, čímž tato akce každým rokem láka stále větší počet lidí. Už nyní se já i ostatní zúčastění se kterými jsem se bavil, těší na další ročník této skvělé akce.

Výsledky >>>

Mizda

< zpět na homepage >