VALAŠSKÁ 50
Datum:
27.9.2008

V sobotu 27.9. jsem se společně s dalšími 205 bikery a za podpory Ládi Blinky postavila na start 14. ročníku krásného závodu Valašská padesátka. Panovalo velmi pěkné slunečné počasí. Nic nebránilo tomu, abychom se s velkým odhodláním pustili vstříc tomuto náročnému závodu a vychutnali si ho až do posledního kilometru. Byla jsem ráda, že si mohu poměřit své síly se svými cyklistickými kolegyněmi, jmenovitě pak s Terezou Andrýsovou, výbornou Luckou Javorovou, Bohunkou Petrůjovou a dalšími ženami.
Valašská 50 odstartovala přesně v 11. hodin. Po přejezdu vsetínskými ulicemi následoval výjezd na Vsacký Cáb, kde byla pro nejrychlejšího závodníka vypsaná horská prémie, kterou vybojoval neodolatelný Ondřej Fojtík. V těchto místech se pohybovalo nejvíce povzbuzujících fanoušků, díky kterým jsem zažehnala mou první krizi, která mě překvapivě doprovázela hned po startu. Trať pokračovala hřebenovkou směrem na rozcestí před Soláněm, kde byla první občerstvovačka. Zde jsem také zaregistrovala přítomnost Ondry Mizery, jediného povzbuzujícího člena z týmu. V tomto místě asi po 25 km při sjezdu do prvního údolí jsem poprvé znejistěla, když jsem zjistila, že mi drhne zadní kolo. Přepadl mě pocit bezradnosti. Ale jela jsem dál. Poté následoval výjezd na kopec Lušová a následně sjezd do údolí, kde byla druhá občerstvovačka. V tomto místě jsem věděla, že mám před sebou mimo jiné ještě Kristýnu Skalickou, kterou jsem se pokusila při prudkém výjezdu předjet, což se mi podařilo. Opět mě čekal překvapivě další sjezd do Dinotického údolí. Na 49. kilometru čekalo závodníky velmi prudké, terénní asi 20 m stoupání, které bravurně zvládl jen jeden borec z vedoucí elitní špičky závodníků. V tomto místě odhalil Laďa Blinka svůj pomalý defekt, který ho posunul od jistého vítězství. Následovala krásná, bezkonkurenční 10 km trasa nejkrásnější beskydskou hřebenovkou směrem k cíli. O této pasáži mě informoval již před startem Zdeňa Galda, dřívější člen Beskyd Biku. Milovníci přírody mi dají za pravdu. Asi 5 km před cílem s vědomím, že mám před sebou Lucku Javorovou, která mimochodem zvítězila, jsem musela několikrát postupně slézt z kola, neboť mi opět začalo drhnout zadní kolo. Naštěstí má vůle dojet do cíle zvítězila nad těmito problémy. Tečkou samotného závodu byl parádní sjezdík, který nás dovedl do cíle, kterým byl areál tamnější vsetínské základní školy.
Nakonec jsem poseděla a popovídala s místními bikery. Se Zdeňou Solanským jsem se podělila o výborný řízek, počkala na vyhlášení výsledků a závěrečnou tombolu. Nechci zapomenout zmínit skvělé první a druhé místo perspektivních, mladých rožnovských borců, Roberta Solanského a Bédi Černobila. Hoši, jeli jste na jedničku, tleskám a fandím Vám. Za zmínku také stojí první místo Jiřího Boráka z týmu Superior Riders ve své kategorii a druhé místo jeho kolegy Svati Janečka v jeho kategorii. Chci také poděkovat pořadatelům za perfektní zvládnutí a přípravy Valašské 50.
Výsledky

Monika Janošková

CIMG6416
CIMG6420
CIMG6430
CIMG6431
CIMG6501
CIMG6519
CIMG6537
CIMG6538
CIMG6541
CIMG6543
CIMG6550
CIMG6553

Foto by rajce.net

< zpět na homepage >