PETYŠA TOUR 2007 – beskydská pohoda
Datum:
23. 6. 2007

 


Petyša tour je jediným tripem z Galaxy série, zařazeným na východě republiky. Jinak se jezdí převážně v Jižních Čechách a na Vysočině. Do Rožnova pod Radhoštěm tak zavítalo spousty přespolních a Valaši odměnili jejich cestování pěkným závodem vedeným po pěkných trasách s úžasnými výhledy po Beskydech .


Nutno uznat, že kdo dnes není v nějaké sérii, jako by nebyl. Připraveny jsou dvě trasy: 58 km s převýšením 1730 m a dětská 30 km s převýšením 800 m. I když kratší trasa je vážně rychlovka, i tak přilákala na 140 kousků, na hlavní trasu se pak postavilo 170 borců.

Po startu se jede hned vzhůru po šotolinových cestách. Po nastoupaných 300 výškových metrech se dostáváme pod Kamenárku na lesní cesty a přichází první sjezdík. Ačkoliv po startu mě předjelo spousta lidí a zvostra vyrazili, tak si teď užívám postupného posunu kupředu. Cestou do kopce stáhnu i Milana z týmu, a jelikož jako domácí trasu známe, je nám veselo, vtipkujeme, jen ostatní se nechytají. Tedy stálý postup k předním pozicím. Na Velký Javorník, kde je v 850 m.n.m. vrcholová prémie, se už opět dostáváme po šotolinách, takže zcela na pohodu a omlouvám se všem, kterým jsme pod vrcholem říkali, že už to bude jen 6 km nahoru, to jsme chtěli jen navázat hovor.

Rozhodně následujících 10 kilometrů naopak vede vesměs dolů zpět do Rožnova. Nejprve neuvěřitelně rychlým sjezdem, kde jsem vytáhl 80! Nato přichází velmi pěkná hřebenová pasáž, kde se střídalo jehličí, travnaté stezky a lesní cesty a pak příjemným lesním sjezdem na Dolní Paseky. V Rožnově nás pak čeká první občerstvovačka. Poctivě se občerstvíme, prý jsme první, co se zastavili. Je na co. Čeká nás 15 kilometrů, na nichž se postupně dostaneme do 1000 m.n.m. těsně pod Radhošť. Nejzajímavějším místem je krátký sjezdík po červené turistce z Radhoště, kde hned první ostřejší zatáčka většinu bikerů vyhazovala přímo do stromů. I já si zde dal svou pořádnou porci adrenalinu.

U chaty Mír je pak občerstvovačka, která mi po polské zkušenosti (zmíněno v seriálu MTB Trophy) připadá jako v ráji. Koláčky, záviny, chleba se špíčkem a jiné dobroty včetně piva. Prostě krásný výlet. Jeden plech si beru sebou, kdybych zkřečoval. Pod Radhoštěm posílám dnes pěkně jedoucího Milana pro lepší výsledek a dojíždím na pohodu, abych se neutavil. Ostatně hned v následném sjezdu se vyválím v louži, ale ani škrábnutí. I přes větší množství kamenů je sjezd do Bacova nejkrásnější. Na 5 km klesneme o 500 metrů.

V Bacově na 44 km by mnozí přivítali asi něco pohodového do cíle, ale přichází výhledově vděčný výjezd na Búřov, teda pokud něco uvidíte přes čúrky potu, protože se jedná o nejstrmější kopec. Projedeme pár valašských samot a konečně dolů na Dolní Bečvu. Odtud až do cíle krásným singltrailem podél řeky Bečvy. V závěru na úzké stezce v zeleném houští není před sebe vidět dál než na 10 metrů. Když jsme z něho vyjeli, jsme najednou v cíli.

Finišuju těsně pod hranicí tří hodin, tedy splněná psychologická hranice. Stačí to na 42. celkové místo, ale především jsem si to dnes náramně užil. Ve sport campu jsem si stihnul dát nějaké pivo (ten vrchní byl „nějakej divnej“). Počasí narušilo závěrečné vyhlašování, nicméně mezi kroupami a přívalovými dešti se přeci jen našlo malé bezdešťové okénko na vyhlášení.


Na bedně se stálo takto na 58 km:

1.  Haman Martin Maxidek Cannondale 2:19:58
2. Kamler Josef ČS MTB II 2:21:13
3. Kaver Adam BIKE 2000 2:26:38

A na 30 km:

1. Solanský Robert Hokor Rožnov /BESKYD BIKE  1:15:46
2. Polák Martin GALAXY GS Jistebnice 1:16:42
3. Bílek Petr ČS MTB 1:19:15

Co říci závěrem. Tak trochu mě mrzí, že se Petyša netěší větší účasti. Kvalitní organizace a zajištění (kluci z Beskyd biku se fakt vytáhli), krásná trasa a příjemné okolí Beskyd vytváří dohromady ve srovnání s velkými akcemi příjemný standard.

Tonda Liebel

 

Převzato z www.cykloserver.cz

< zpět na homepage >