GALAXY PETYŠA TOUR 2007 - ROŽNOV POD RADHOŠTĚM
Datum:
23. 6. 2007

 

Není jednoduché napsat nestranný a nezaujatý článek o závodě, který pořádají mí kamarádi, který vede v domácím prostředí, o závodě na který jsem nezištně pro značení tratí poskytl celý barel růžové barvy namíchané původně pro můj rám a který jsem navíc i vyhrál. Ale jelikož jsem byl o pár řádků psaných humřím klepetem požádán ústředím pořádajícího Beskydbiku, nabízím Vám zde, v rámci utužení vřelých mezitýmových vztahů, několik mých postřehů o Galaxy Petyša Tour 2007.
Když pominu pozvánky na závod zveřejňované na různých internetových serverech, první známky příprav jsem zaregistroval na bystřičské 24 hodinovce, kdy jsem s údivem sledoval fandící členy Beskydbiku podivně potřísněné růžovou barvou. Jak jsem se později dozvěděl, byly to následky značkovací výpravy. O jejím výsledku jsem se přesvědčil v úterý, kdy jsem si byl s dalšími členy BTR projet první část dlouhé tratě. Každá odbočka byla již tou dobou přehledně označena, což mě naplnilo velkým optimismem, jelikož zabloudit na domácím závodě mi, jak známo, nečiní nejmenší problém. Mou spokojenost ukončil teprve první sjezd kdy mě průraz gumy připomněl, že jsem v kamenitých Beskydech a že se vyplatí jezdit spíše na jistotu.
Dějiště příprav jsem potom na pár dní opustil, ale i do Brna se za mnou donesly zprávy o angažování čtyřkolek a Karlovu kaskadérskému kousku. V pátek se pak do finálního doznačení tratí vložili i hrdinové akce Bílý krystal a zároveň mě ubezpečili, že budou v organizačních funkcích figurovat i v den závodu, čímž se radikálně zredukoval okruh potenciálních vítězů. Chlapci, kteří se nyní plně věnují regeneračním programům Bílá bobule a Bílá tableta by byli jistě nepříjemnými soupeři. V areálu rožnovského kempu zatím souběžně vrcholily přípravy zázemí závodu, věšely se reklamní bannery a schylovalo se k otevření prezentace. Na všech lidech zainteresovaných do příprav byla znát značná tíha zodpovědnosti za bezproblémový průběh celé akce i lehká nervozita, ale vše kompenzovalo nadšení a přátelská atmosféra.
Opravdový lidský mumraj začal v sobotu ráno, kdy se do kempu začali sjíždět závodníci. I nyní však vše probíhalo bezproblémově. S blížící se 12. hodinou se začali cyklisté přesouvat ke kinu, kde byl situován start obou tras. Na startu té delší (58 km) ve 12:00 se jich pod nafouknutý reklamní oblouk vměstnalo zhruba 170, o půl hodiny později asi 140 na trať krátkou (30 km) a v obou případech je do prvních kilometrů závodu doprovodila závodní Impreza Silvestra Mikuláštíka. Ale ani když se řvoucí Subaru od pelotonu odpojilo, nezůstali závodníci sami. Doprovod jim dělaly dvě čtyřkolky a všudypřítomné motorky, jejichž řidiči se nejen snažili zdokumentovat průběh závodu kamerou, ale dokázali nešťastníkům poskytnout i technickou pomoc v případech defektů. Nutno dodat, že beskydské kameny způsobily, že byla žádaná poměrně často. Osobně neznám jiný závod, kde by tato sympatická nadstandardní služba fungovala.
Zhruba ve 13:45 se do cíle s minutovým náskokem přiřítil Robert Solanský z Hokoru jako vítěz 30 km trati ( čas 1:15:46 ). Jejím dalším hrdinou se stala v čase 1:38:49 Lada Fojtášková z pořádajícího Beskyd Biku. Mezi dojíždějící závodníky z kratší trati jsem se po 2:19:58 sólového beskydského utrpení vmísil i já v barvách BTR. Úspěch jezdců sedlajících materiál značky North na dlouhé, 58 km precizně značené, trati ztvrdila v čase 3:10:04 Jana Barešová z týmu North-Bikezone.cz. Dobrou atmosféru v cíli podpořenou možností výběru ze dvou jídel, dostatkem pití a divokými driftovými exhibicemi Silvestra trochu zhatila až silná průtrž mračen doprovázená silným větrem. Ten způsobil i destrukci stanu s občerstvením, která měla za následek jedno nepříjemné zranění. Tento incident vnímám jako jedinou opravdu stinnou stránku jinak velice vydařeného závodu. Když se počasí umoudřilo, následovalo vyhlašování těch nejlepších a tombola s opravdu bohatým výčtem položek.
Galaxy Petyša Tour se s každým dalším ročníkem stává vyzrálejší akcí, jejíž organizaci ani tratím není příliš co vytknout. Z mého pohledu by se dalo zoptimalizovat rozmístění jinak dobře zásobených občerstvovacích stanic a sportovní úrovni závodu by velice prospělo, kdyby v příštích ročnících termínově nekolidoval s maratonským mistrovstvím ČR, či jiným důležitým závodem. Je ale jasné, že najít v sezóně, doslova nabité maratony, volný termín je takřka nadlidským výkonem. No a taky bych asi nevyhrál :-) . My rožnovští cyklisté bychom si měli vážit možnosti zazávodit si v domácím prostředí na závodě zařazeném do poměrně prestižní série a být v příštích ročnících pořádajícímu Petyša Sportu a Beskydbiku při přípravách pokud možno co nejvíce nápomocni.

 

Martin Haman

< zpět na homepage >