24 hodin na horském kole - Zašová 2004
Datum:
19. - 20. 6. 2004
Počasí:
déšť
Teplota vzduchu:
15°C
Celkový počet startujících:
165


Letos, už asi poslední 10. ročník závodu 24hodin na horském kole v Zašové, regulérně začínal 19.06.2004 ve 12:00 hodin. A proto, aby se všechno stihlo a přichystalo, dorazili jsme na předem domluvené místo o značnou chvíli dříve.

Kluci postupně docházeli k prezentačce, odkud si přinášeli pořadová čísla, identifikační čipy a pamětní medaile a trička, které dopředu můžeme brát , jako ceny útěchy v případě neúspěchu…Láďa Křenek se letošního maratónu bohužel neúčastnil aktivně (loni 2. místo), ale figuroval zde jako silná psychická i fyzická podpora týmu a jako vedoucí výpravy měl vše perfektně zorganizované a byl připraven pomoci závodníkům v jakékoliv situaci.V klubovém stanu panovala do jisté míry překvapivě dobrá nálada. Vtipkovalo se, ladily se poslední detaily na kolech, okukovala se konkurence… Všichni jsme si samozřejmě nejvíce přáli, ať vydrží pěkné počasí.

Ve 12:00 vyrazilo na trať 165 závodníků. Náš oddíl letošním rokem opět reprezentovali: s pořadovým číslem 2 Radim Herman, velmi žhavé želízko v ohni s číslem 88 Víťa Vrána, 99 přidělili Zdeňovi Kohoutkovi, 55 měl Břeťa Jež a 77 Pavel Bartošek. V kategorii "ženy" jsme nasadili s číslem 6 Ivanu Borákovou. V juniorech nás zastupoval se 17 Jakub Slovák a v kategorii "Vandr" jsme poslali do boje Štěpána Rittera. Tyto dva nadšence čekalo v sedle pouze 12 hodin - v sobotu od 12 do 20 hodin, v neděli pak od 8 do 12 hodin. Zpočátku nám sluníčko přálo, byl to ideální den pro velký závod. Radim Herman, jel po rychlém startu značnou dobu ve vedoucí skupině, ale po nehodě s proraženým pláštěm malinko sklouznul a promíchal pořadí. Mezitím se Víťa Vrána dostal do čela. Dojel Harabiše a souboj o zlato mohl začít! Dařilo se i Zdeňovi Kohoutkovi, který se držel pohromadě s Břeťou Ježem a ve své kategorii jezdili na nějakém 8. a 9. místě. Všichni jsme fandili a drželi palce.

Během dne nás v depu navštívil Martin Haman. Pokud vám toto jméno nic neříká, Martin je reprezentant České republiky v cyklistice. Jeho poslední zásluha byla 15. místo v Českém poháru. Je to známý oddílu, rád poradí a vyhecuje kluky k lepším výkonům. Povzbudit přišel i brácha Ládi, Milan, který se netrpělivě chystal na večer, protože paralelně s 24hodin se šel Noční pochod Javorník - Radhošť - Lysá. Dorazil i osobní kameraman Herbert Vilášek, Jarek Kazik, Karel Sikora a nesměli chybět rodiče a manželky zúčastněných.
Soupeři se nehorázným způsobem hecovali k lepším a lepším výsledkům. Ale kolem 19. hodiny se rychle zatáhla obloha a silný vítr přifoukal bouřku. Nejen my, ale hlavně závodníci doufali, že to bude pouze přeháňka. Nebyla!!! Z přeháňky se nakonec vyklubal hodně silný přívalový déšť.

Po dvou hodinách jízdy v hustém dešti někteří naši závodníci dospěli k závěru, že pokračovat v jízdě nemá cenu. A po úplném zhodnocení situace a zdravotních rizik závodu v dešti, realizační tým (Karel Poruba, Víťa Vrána st., Viktor Bolek, Michal Janoušek, Veronika Křenková, Anežka Ježová, Vlaďka Vránová, Blanka Pernická) dospěl k tomu, že bude vhodné, ze závodu odstoupit. Myslím, že Beskyd Bike si vybral správný tah, i když měli velké šance na kvalitní umístění! Každopádně nebyl to první ani poslední závod v této sezóně. Necháme se překvapit příští týden na Olomoucké buřince…

Veronika Křenková



Výsledky zveřejněné ve 21:00 h, kdy jsme ze závodu odstoupili

Více informací o závodě zde >>> výsledky >>>



< zpět na homepage >