ROŽNOVSKÝ KRPÁL 2005
Datum:
27.8.2005
Počasí:
jasno
Teplota vzduchu:
27°C
Celkový počet startujících, kteří dokončili závod:
Dlouhá trať (55 km) 46, krátká trať (28 km) 108

 
absolutní pořadí
jméno
kategorie
pořadí v kategorii
počet lidí v kategorii
 
Dlouhá trať
     
5.
Radim Herman
m 30-39 2. 19
6.
Vítězslav Vrána
m 19-29 4. 15
7.
Michal Janoušek
m 19-29 5. 15
9.
Jakub Říha
m 19-29 6. 15
30.
Pavel Bartošek
m 30-39 10. 19
     
Krátká trať
     
2.
Jakub Slovák
m do 18
1. 20
3.
Radim Hapala
m 19-29
2. 21
  5.
Lubohněv Polášek
m do 18
2. 20  
9.
David Skalík
m 30-39
1. 26
45.
Ivana Boráková
z nad 35
1. 2
54.
Štěpán Ritter
m nad 50 3. 7
60.
Jakub Stebel
m do 18 15. 20
      Výsledky.xls >>>




Sobota 27.8.2005 byla pro náš klub velice důležitá. Nejen proto, že se jel Rožnovský Krpál, což je pro nás jedno z nejdůležitějších střetnutí v sezóně, ale také proto, že se náš klub Beskyd Bike pořadatelsky podílel na této nemalé akci. Bezesporu mohu tvrdit, že tento ročník byl nejen nejpočetnější, ale také co do obsazení nejkvalitnější. Pro závodníky byly připraveny dvě trati. Krátká, která měřila 29 km a dlouhá s 55 km. Do boje s Valašskými krpály, těžkými a kamenitými sjezdy, ale na druhou stránu s krásnými výhledy a okouzlující přírodou se vydalo celkem 156 odhodlaných závodníků.

Na krátkou trať jsme vyslali naše mládežníky, vedené dvěma závody otřelými pardály, a to Davidem Skalíkem a Rádesem Hapalou. Ukol zněl jasně: Opanovat stupně vítězů a vystoupat na nich co možná nejvýše. Po startu se početné pole brzy roztrhalo, poněvadž stoupání na Hážovské Díly je nejen výživné, ale také pekelně dlouhé. Mladíci Kuba Slovák a Luboš Polášek se drželi na špici od samého začátku. Rádes s Davidem vsadili na pomalejší start s postupnou akcelerací. Prvně jmenovanému se podařilo sjet čelo závodu při druhém stoupání na Vsacký Cáb. Závod jsme měli dobře rozjetý, jelikož jsme měli v první pětce žhavá želízka. Závod se pak rozhodl v posledních 300 metrech, kde už zůstali jen 3 jezdci z toho dva z našeho týmu, ale ani to nestačilo na vítězství.
Druhé místo celkově a první v kategorii do 18 let obsadila naše vycházejíci hvězda Jakub Slovák a to i přes to, že hodně vytrápil při kořenovém výjezdu na Hážovské Díly. Na třetí příčku vystoupal téměř dvoumetrový chuligán, vzhledem připomínající výtřžníka z CzechTecu a to Radim Hapala. Na výborném celkově pátém místě a druhém v juniorské kategorii dojel do cíle s minimální ztrátou náš benjamínek Luboš Polášek. David Skalík se přiřítil celkově jako 9., ale v jeho kategorii mu to nakonec hodilo příčku nejvyšší. V seniorské kategorii dokázal využít vzrůstající formy k 3. místu Štěpán Ritter. Ten byl před závodem k roztrhání, protože po jeho účasti toužili i pořadatélé závodu Valašský král, který se konel rovněž tuto sobotu v nedalekých Huslenkách. Zde je vidět, jak jsou členové našeho klubu v oblibě. :o)

Závod na dlouhé traťi můžu nazvat jako neoficiální mistrovství Rožnovska, Mezříčska, Frenštátska a okolí na horských kolech. Na toto, pro nás velice důležité střetnutí, jsme vyslali hned 5 závodníků. Závod od prvních metrů nabral nečekané obrátky. Po 200 metrech se zrodil zdrcující nástup ( pracově nazvaný " léčba šokem" ) tří uprchlíků, který vyprovokoval Martin Haman, Já a reprezentant jednoho z nejkvalitněších týmu v ČR Max Cursoru a to Karel Videcký. Nás se snažila uhnat, jako štvanou zvěř, silná skupina vedená členy Beskyd Bike Víťou Vránou, Radimem Hermanem a Michalem Janouškem. Dále zde operoval velice agilní a nebezpečný Jirka Borák, Adam Pilčík z Opavy a jeden z reprezentantů stáje Uniqa. V náročném terénu, podporovaném žhnoucím sluncem se tyto dvě skupiny rozpojily a každý začal bojovat na vlastní pěst.
V prvním sjezdu mě potkala nepříjemnost v podobě vypadnuvšího bidonu. Situaci jsem se snažil vyřešit požádáním kolemjdoucího." Strýcu nemáte tochu nějakého pití ? " ... " Mám mám"... a vytáhl litrovku se slivovicí. Tohle ale nešlo... nenechlal jsem se přemluvit, poděkoval a žíznivý vyrazil v dáli. Před Vsackým Cábem, jsem i přes technické problémy dojel krizí zmítajícího se Karla Videckého, v zápětí ho i předstihl a vybudoval si, až na vyjímku, luxusní náskok 5 minut na zbytek startovního pole. Jenže štěstěna mi nepřála a postihl mě defekt, který mě bezostyšně zkopl z 2. pozice a určil konečnou 6. příčku v kategorii a 9. místo celkově.
Ve sjezdu s Vsackého Cábu se do 1 minuty vtěstnalo hned 5 jezdců, kteří bojovali o 4. až 8. místo.Mezi nimi byli také naši ( Herman , Vrána, Janoušek ) Čekalo je poslední stoupání a sluncem rozžhavený hřeben na Díly. Zde si museli jezdci posbírat střípky posledních sil a zabojovat, protože nešlo jen o individuální vavříny,ale i o závod družstev.
Cílovou pásku proťal s obrovským náskokem favorizovaný Martin Haman. Druhý projel cílem Jirka Borák, vítěz kategorie 30- 40 let. Třetí Karlos Videcký. O čtvrté místo svedli nelítostný souboj Opavský Adam Pilčík a náš nejzkušenější maratonec Radim Herman, kterému nakonec patřila celkeövě 5. pozice a druhá v kategorii. Oblíbenec diváků, pro své psí kusy, zůstal tentokrát těsně pod stupni vítězů v kategorii mužů 20 - 30 let. Tímto démonem je Víťa Vrána. Velké křeče připravily Michala Janouška o možnost poprat se v závěru závodu o lepší umístění. I přes tyto nemalé strasti obsadil 5. místo v kategorii a 7. celkově. Štěstí nepřálo tentokrát ani našemu Pavlu "Bártovi " Bartoškovi, trápila ho krize ze které ho nedostaly ani oblíbené sjezdy. Nakonec zaujal ... místo v kategorii a ... celkově. Po závodě dodal, že se jednalo o jeho nejhorší závod v jeho dosavadní kariéře a že vážně uvažuje o tom, že by ji ukončil a vrátil se zpět k motokrosu.

Jak jsem jíž zmiňoval proběhla soutěž družstev:

1. místo Haman, Borák, Herman ( Beskyd Bike )
2. místo Videcký, Vrána , Říha ( oba Beskyd Bike )

Dále se vyhodnotil seriál závodů a to Petyša tour a Valašký Krpál:

Krátká trať:

Zde bylo velice milé překvapení, poněvadž celkovým vítězem se stal zavodník z BESKYD BIKEB a to teprve 15. letý Jakub Slovák. Třetí místo zaujal jeho stájový kolega David Skalík.

Dlouhá trať:

Zde jsme měli také dvojité zastoupení a to 2. místo Radima Hermana a 3. místo Michala Janouška.

Závod byl velice atraktivní a to nejen díky vyvedenému počasí, kvalitnímu jezdeckému obsazení, vynikajícímu organizačním zajištění, ale především výborné náladě, která všude kolem panovala.

Jakub Říha

 

Více informací o závodě zde >>>



< zpět na homepage >