Trek bikemaraton Přes tři vrchy Vysočiny - 15.7.2006

Podnik na který jsem se společně s Valašskými Bajkery vydal, konal se tentokráte v 300 km vzdálené Horní Cerekvi nedaleko Jihlavy a byl jedním ze závodů Galaxy Anlen série. Trochu jsme podcenili dobu jízdy na určené místo, takže jsme rovnou z auta jeli na start.

Pořadatelé připravili tři trasy - 80, 55 a 30 km. Já a Libor jsme se přihlásili na 80, René na 55 a Petr na 30. Nemilá věc se přihodila nejmladšímu účastníkovi zájezdu čtrnáctiletému Petrovi, když zapoměl doma sedlovku se sedlem. Protože nám nezbývalo mnoho času do startu, poslali jsme ho tuto celkem důležitou součást kola shánět, startoval z nás až poslední.

Celkem se nás ze všech tří tras na start postavilo 751. Dlouhá trasa měla být odstartována v 10:30, ale čekalo se na nějaké VIP borce a násladně i na to až projede vlak. Počasí přálo, sluníčko svítilo, ale nebylo takové horko jako v týdnu předtím. Moje představa, že trať až tak náročná nebude se nenaplnila. Jak už název napovídá jelo se přes tři vrchy - Javořici (836 m n.m.), soukromě jsem si ji nazval malý Radhošť, Čeřínek (761 m n.m.) ten se jel po sjezdovce a Křemešník (765 m n.m.). Dále byly na programu dva brody a jeden sjezd po schodech. Trať vedla pěknou krajinou s množstvím kořenovek a skalistých úseků (pevné skály, ne jako v Beskydech volné kamení). Kořenitými úseky mě připomínala Olomouc, lesními pěšinami Bohdíkov a jinak trochu Velkou nad Veličkou, taková 3 v 1. První brod byl schovaný za pravotočivou zatáčkou a o to překvapivější. Diváci na mně volali "středem ne", byl jsem ale najetý právě prostředkem a naštěstí ho projel bez následků, asi to bylo hlubší než na krajích. Druhý byl bez problémů. Když jsem dojel do cíle svoje už měli za sebou Petr i René. Zprvu jsem to neregistroval, až po chvíli jsem si všiml, že Petr má jíné kolo. To mu ochotně půjčil Ivan Rybařík. Pořadatelům musím poděkovat za dobrou práci, i když několik jezdců zabloudilo, ale jinak vše proběhlo bez problémů.

Zdeněk Kříž (VIG + RAVO Racing Team) vítěz předchozích dvou ročníků vyhrál i do třetice 80 km trať, druhý dojel Jan Jobánek (Grisoft XCR) a třetí Pavel Bartoň (CK Spartak Jihlava). 55 km nejrychleji zvládnul Miroslav Brabec (Bike Brdy Team), druhý Lukáš Strašil ( Challenger Bike Team) a třetí Pavel Suk (CK Hanousek). S 30 km tratí se nejlépe popral David Buček, na druhém místě se umístil Petr Holzner (Valaští Bajkeři) a na třetím Jakub Exner (Zborná Jihlava).

Zase jsem poznal kus naší krásné a na všemožné terény bohaté země.

Radim Herman