Olomoucká padesátka České spořitelny - 24.6.2006

Tradiční podnik v kalendáři, který se konal nedaleko Olomouce ve vesničce Bělkovice-Lašťany zařazen v seriálu Kolo pro život. Start byl posunut na 14:30, od 12:30 závodily děti. Bez mála 800 mučení chtivých jedinců se vydalo ve 30°C vedru na 50 km dlouho trať poměřit své síly.

Průtrž, která se v týdnu přehnala přes Olomouc způsobila, že se na trati ve sjezdech vytvořily úseky jetelné s velkou opatrností na což kladl důraz i pořadatel. Součástí rozmanité trati jsou i dva divácky atraktivní brody. Ihned po startu se zvedl oblak prachu, který v nájezdu do lesa vystřídaly kaluže vody. Asi z dvousetpadesátého místa na startu jsem se zdatně prokousával dopředu. V prvním kopci se pole jezdců začalo natahovat, což mně umožnilo získávat lepší pozici. Asi na dvanáctém kilometru, kde začaly táhlé asfaltové úseky se vytvořila 12-15 členná skupinka. Rozjelo se celkem brutální tempo připomínající spíš silniční závod, které vydrželo asi do pětadvacátého kilometru. Před sjezdem k prvnímu brodu na třicátém kilometru se skupina roztrhala. Po překonání brodu následovalo nejdelší stoupání a zbylých patnáct kilometrů bylo už celkem v pohodě. Smůlu měl Martin Haman, který po technických problémech s kolem ze závodu odstoupil.

V čase 1:56:18,4 proťal jako první cílovou pásku Radim Kořínek z Maxidek Cannondale, druhý Jiří Friedl z Merida Team v čase 1:56:18,6 a třetí Václav Strnad z TJ Favorit Brno časem 1:56:53,3.

Radim Herman