Kelly´s Beskyd Tour - 23.7.2006

Letošní ročník Kelly´s Beskyd Tour konal se opět v neděli a byl zařazen v Českém poháru bikemaratonu a ve Velo MTB sérii.

Dlouhá trať byla zkrácena z 90 na 84 km a doznala dvou změn, úsek z Javorníku se sjezdem na Paseky nahradil úsek z Kamenárky přes Úvěs na Paseky a k Janoštíkovi a vypuštění úseku kolem Kladnaté, což určitě všichni přivítali s povděkem. Prezentace a cíl byl přesunut do Ráztoky prý kvůli zvýšeným nákladům pro pořadatele. Pan Hrdina možná ušetřil, ale účastníků se to netýkalo. Sleva na parkovné kterou p. Hrdina poskytl platila o 1 km níže od areálu Ráztoky a 30 Kč za sprchy je trochu moc. Do dnešního dne nikdo neviděl DVD ze závodu z loňského ročníku, které mělo být zdarma. Opět tak jako vloni několik výtek k pořadateli. Jediné co se zlepšilo bylo značení.

Na start dlouhé trasy se v 9:00 na náměstí ve Frenštátě p.R. postavilo 170 odhodlaných poprat se s náročnou tratí a s více než 30°C horkem. Na krátké bylo 241 jezdců a odstartovala o půl hodiny později. Už po 2 km na kostkách na Vlčinu odskočila skupina v čele s Ivanem Rybaříkem. Prvních 9 km stoupání na Malý Javorník pole značně roztrhalo. Dále se pokračovalo na Krátkou a následoval nejtechničtější sjezd do Mořkova. Opět do kopce s výšlapem na Huštýn, po hřebeni na Kamenárku, odsud sjezd po makadamu na strategickou a na Úvěs. Následoval sjezd na Paseky s následným krátkým výjezdem a opět sjezd k Janoštíkovi. Tady jsme podběhli cestu. Od Janoštíka čekal na pokoření nejtěžší úsek závodu 9 km dlouhé stoupání přes Černou horu na Radhošť. V úmorném vedru si všichni pořádně hrábli. Z Radhoště se pokračovalo po zelené a směrem na Skalíkovu louku po asfaltě, odsud se sjelo kamenitým sjezdem do Kněhyň. Tady se odbočilo doleva a větší polovina po cestě se stoupalo na Martiňák, sjelo se na Horní Bečvu, kde čekala občerstvovačka. Následovalo zprvu náročné asfaltové a potom přes louku a les měnící se výjezd na Kladnatou. Dále jsme pokračovali zpět na Martiňák a 7 km po asfaltové cestě na Tanečnicu. Odsud už čekal jenom poslední náročnější sjezd, jak jinak než kamenitý a asi tříkilometrový technický úsek a cíl v Ráztoce. Nevím čím to bylo, ale na trati bylo podstatně méně diváků než loni.

Pro mne se závod po loňském smolném ročníku, kdy jsem měl čtyři defekty vyvíjel docela slibně i když vím, že naše krásné Beskydy jsou nevyzpytatelné. Až na Skaličku se mně jelo dobře a propracovával jsem se z asi 30 místa po startu k přednějším pozicím. Potom mě postihla menší krize a úmorné horko taky vykonalo své, ale brzy jsem se vzpamatoval. Na Kladnaté jsem půjčil duši zatím nevědíc nakonec druhému v mé kategorii a za Martiňákem postihl defekt borce se kterým jsem jel společně asi 10 km a v cíli třetího v kat. Za celý závod jsem neměl naštěstí žádné technické problémy. Nečekaným, ale o to příjemnějším zjištěním ve výsledcích bylo, že jsem vyhrál. Po 24 hodinovce v Zašové moje nejcenější vítězství, protože Beskyd Tour patří mezi tři nejtěžší závody u nás.

Na dlouhé trati si pro vítězství s luxusním náskokem téměř 13 minut dojel vedoucí borec Českého poháru Ivan Rybařík (KHS.CENYTISKU.CZ). Za ním se srovnali Karel Hartl (KELLY´S RACING TEAM), Radek Dítě (ČESKÁ SPOŘITELNA MTB). Krátkou trať nejrychleji zvládnul Václav Strnad (TJ FAVORIT BRNO), 2 sec. za ním dojel Martin Haman (MAXIDEK CANNONDALE) a třetí Michal Rodryč (KC KOOPERATIVA).

Přimlouval bych se za to, aby 84 km trasa zůstala pro příští ročník beze změn a aby p.Hrdina plnil sliby.

Radim Herman